1 דקות קריאה
תנע ומתקף

רוב האנשים מכירים את המתקן הזה. אבל המערכת מתפקדת רק אם המסות של כל הכדורים שוות בדיוק והכדורים תלוים כך שמרכזיהם יוצרים קו ישר. ברגע שמסיטים את הכדור השמאלי, בגובה יש לו אנרגית גובה, הנקראת אנרגיה פוטנציאלית. יש לו פוטנציאל ליפול. כאשר הוא יורד, רגע לפני פגיעה בכדור השני, יש לו אנרגית תנועה, הנקראת אנרגיה קינטית.

 הרי האנרגיה לא מופיעה מכלום ולא נעלמת, רק נהפכת מצורה אחת לאחרת. מאיפה לכדור יש בהתחלה אנרגיה פוטנציאלית? אדם הרים את הכדור לגובה, הוא עשה עבודה מכנית. העבודה נהפכה לאנרגיה. אנרגיה דומה לכסף, היא לא מופיעה מכלום ולא נעלמת. צריך לעשות עבודה כדי ליצור כסף!   במפגש עם הכדור השני יש לכדור הראשון מהירות. נוסף לזה יש משמעות למסת הכדור. ככל שמסת הכדור גדולה יותר , כך המכה בכדור השני תהיה חזקה יותר. קוראים לזה תנע, כפל בין מסה למהירות. 

הכדור הראשון פוגע בכדור השני בתנע מסוים ומפעיל עליו מתקף, אשר תלוי בכוח הפגיעה ובזמן הפגיעה. ככל שתנע הכדור הראשון גדול יותר, כך המתקף, כלומר הכוח גדול יותרמתברר אם המסות של הכדורים שוות, הכדור הראשון נעצר והשני מקבל בדיוק את התנע שלו. אותו תנע מועבר לכל כדור הבא עד שהאחרון מקבל אותו תנע ועולה לאותו גובה.

דוגמה מביליארד: התנע של הכדור הלבן (הפוגע) מתפזר בין שאר הכדורים במשולש. גם כאן חשוב שמרכז הכדור הפוגע יהיה מכוון למרכז של קבוצת הכדורים.

המורה הסיני שובר לבנה לפני תלמידיו. כדי לשבור לבנה צריך כוח גדול, אך זה לא מספיק. בפגישה בין היד והלבנה, התנע של היד אשר תלוי במסת היד ובמהירות המכה, שווה למתקף אשר תלוי בכוח ובזמן. לא מספיק כוח גדול, צריך גם לעשות את זה בזמן קצר ככל שאפשר.


הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.